Çorum Valiliği
Çorum Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Çorum Valiliği
Çorum Valiliği

Enerji Kimlik Belgesi

07 Şubat 2014
Enerji Kimlik Belgesi

 Çevre ve Şehircilik il Müdürümüz Seyitahmet SANCAK;

     ''5627 Sayılı Enerji verimliliği KANUNU ve 1 Nisan 2010 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 27539 sayılı Binalarda ENERJİ Performansı Yönetmeliğince, Enerji Kimlik Belgesinin 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini, 2017 yılına kadar tüm binaların enerji kimlik belgesi alınmasının zorunlu'' olduğunu belirtti.

          '' Artık konut satın alırken veya kiralarken binanın enerji verimliliğine göre seçim yapılacağını ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı sorulacağını enerji kimlik belgesi almadan önce binanızın yalıtımını yapmanız gerekir.'' dedi.

    Enerji Kimlik Belgesinin 10 yıl geçerli olduğunu ihtiyacın değişeceği bir uygulama yapılması durumunda belgenin 1 yıl içinde değişmesi gerektiğini bu nedenle binada yapılması gereken değişikliklerin Enerji Kimlik Belgesi almadan önce yapılması bina maliklerinin menfaatine olduğunu söyledi.

      Ayrıca  mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi uzmanı istihdam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenleneceğini ve Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinin, binanızı inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu vb. genel bilgileri, binanın hangi malzemelerden inşa edildiği, yalıtım durumu, çatı, cephe, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı vb. bilgileri toplayarak işlem yapacağını ve elde edilen bu bilgiler ışığında EKB uzmanı binanın enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak Enerji Kimlik Belgesini üreteceğini ve ilgili idarelere onaylatacağını belirtti.

         Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyitahmet SANCAK,  yapı denetim sistemi kapsamında yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesinin hazırlandığını ancak mevcut binalarda ısı yalıtım uygulamaları yapılırken bazı binalarda  hesaplamaların yapılmadan sadece uygulayıcı firmaların önerilerine göre ısı yalıtımın yapıldığını bu binaların Enerji Kimlik belgesi almak için başvurduklarında istemedikleri sonuçlarla karşılaşabileceğini ve tekrar bir harcama yapma ihtiyacı duyabileceklerini belirtti.bu nedenle ısı yalıtım uygulaması yapmadan önce bunların dikkate alınarak teknik destek alınması, uygulamanın doğru yapılması ve kullanılacak malzemelerin standartlara uygun CE işaretli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

   Enerji Kimlik Belgesinde bina enerji tüketimi ve sera gazı salınımı A ile G arasında sınıflandırılmaktadırlar.

      A Sınıfı enerji performansına sahip olan binalar enerjiyi en verimli tüketen binalardır.G sınıfı enerji performansına ait binalar ise enerjiyi en az verim ile tüketen binalardır.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır